Σελίδες

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

ο Κ.Ο.Κ. και το Νηπιαγωγείο.

Η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δράσεις που θα μπορούσαμε να διδάξουμε στο νηπιαγωγείο.  Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρά να γνωρίζουν βασικούς κανόνες για το πώς συμπεριφερόμαστε και σαν οδηγοί αλλά και σαν πεζοί ή χρήστες ποδηλάτου.  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο σκοπός μας ήταν τα παιδιά να γίνουν σωστοί "ποδηλάτες" αλλά και να εκπαιδεύσουν τους γονείς τους σε θέματα που ως μεγάλοι έχουν ξεχάσει!!
Δεν ασχοληθήκαμε με το ποια είναι τα μέσα μεταφοράς παρά μόνο ως αναφορά στην αρχή του προγράμματος και όποτε εξυπηρετούσε επιμέρους στόχους. 
Διαβάσαμε τα βιβλία:


και συστήσαμε στα παιδιά τον Κύριο Κ.Ο.Κ.
 και τον ποδηλατάκια
φτιάξαμε αυτοκίνητα

 και ασχοληθήκαμε με τη θέση μας μέσα στο αυτοκίνητο φτιάξαμε το φανάρι της τάξης ( που αν προσαρμόσουμε τα ποιηματάκια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο του θυμού)
Στη συνέχεια φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς με τα σήματα
( Η κυρία Ελένη επί το έργο)
 φτιάξαμε τον Γρηγόρη και τον Σταμάτη της τάξης και δραματοποιήσαμε την συμπεριφορά μας όταν έχουμε μπροστά μας φανάρια πεζών.

 και φανάρια των παιδιών

 το γράμμα Σσς από τη λέξη σήμα

 Το δικό μας σχολικό και γύρω του οι ζωγραφιές των παιδιών από το παραμύθι: Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ. Φτιάξαμε τα δικά μας αεροπλάνα που πετάνε  


Σήματα και σχήματα τα σήματα που συναντάμε στο δρόμο για το σχολείο΄


 Οι κανόνες του καλού ποδηλάτη:και ...

 Τραγουδήσαμε:

 και ζωγραφίσαμε:
Ζωγραφίσαμε το κόκκινο ποδήλατο του Κουκουζέλη:


Μιλήσαμε για την ιστορία του ποδηλάτου


και ζωγραφίσαμε την Ποδηλάτισσα του Οδυσσέα Ελύτη
 Φτιάξαμε το αλφαβητάρι της Κυκλοφοριακής Αγωγής
και το δικό μας επιτραπέζιο:Ευχαριστούμε τους γονείς που φρόντισαν να μας αγοράσουν και το παρακάτω επιτραπέζιο ....
Στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν και άλλες μικρές ή μεγάλες δραστηριότητες που δεν υπάρχουν φωτογραφίες για άυτες. Το σίγουρο είναι ότι στα παιδιά άρεσε πολύ , έμαθαν αρκετά πράγματα και αυτό φάνηκε από τα σχόλια των γονιών για τα όρια ταχύτητας και τις ζώνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου