Σελίδες

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αξιοποιώντας χειμωνιάτικες ιδέες από το διαδίκτυο....

Στις διακοπές βρήκα το χρόνο να "περιηγηθώ" πολύ στο pinterest και βρήκα ενδιαφέρουσες ιδέες για το σχολείο σε σχέση με το Χειμώνα...
 Χιονάνθρωποι με τα ονόματα των παιδιών....μια κατασκευή με πολλές προεκτάσεις ...
Η υλοποίηση που κάναμε εμείς: Τα παιδιά έκοψαν τους κύκλους και τα καπέλα, έγραψαν τα ονόματα τους και μέτρησαν πόσα γράμματα έχει το όνομα του καθενός τους και το έγραψαν στο καπέλο ( σε πολλά παιδιά χρειάστηκε να βοηθήσω στο γράψιμο μιας και η τάξη μας αποτελείται στο ήμισυ από προ νήπια)
Έτσι έχουμε έναν υπέροχο πίνακα αναφοράς με τα ονόματα των παιδιών, πίνακα σύγκρισης μεγαλύτερο - μικρότερο, πίνακα αναφοράς με γράμματα που χρησιμοποιούμε...ή που μπορούμε να μετρήσουμε πόσες φορές εμφανίζεται ένα γράμμα , με λίγα λόγια έναν πίνακα που μας δίνει την ευκαιρία για πολλές πολλές δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών.

Άλλη ιδέα για τον εξωτερικό χώρο.


 Η υλοποίηση: φέραμε τον πίνακα στην τάξη ..τον βάλαμε στο πάτωμα και αρχίσαμε να κόβουμε τα χαρτόνια για το δικό μας χιονάνθρωπο.  Στη συνέχεια έδειξα στα παιδιά πώς κόβουμε χιονονιφάδες, άλλοι το κατάφεραν άλλοι όχι....άλλοι ήταν συντηρητικοί και άλλοι τολμηροί ...αλλά το αποτέλεσμα υπέροχο...

και να ο πίνακάς μας κρεμασμένος στον κοινόχρηστο χώρο!!!


 Μιας και είχαμε δημιουργική διάθεση, φτιάξαμε και χιονάνθρωπους για τα τζάμια μας. Αυτοί τη φορά έδωσα πατρόν για το κόψιμο και έτσι βγήκαν όλοι ίδιοι , και τα παιδιά απλά τους στόλισαν όπως ήθελαν. Μια άλλη ιδέα είναι να δώσουμε στα παιδιά το χαρτόνι και  να σχεδιάσουν αυτά το σχήμα που θέλουν για το χιονάνθρωπό τους ( να θυμηθώ να το κάνω την επόμενη φορά)...έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη δόση δημιουργίας και διαφορετικότητας.Ιδέα αντιστοίχησης, μέτρησης.
 
και η υλοποίησή της μέσα στην τάξη
Καλή χρονιά και καλή συνέχεια!!!!3 σχόλια: